Prodromální Parkinsonova nemoc - posun diagnózy před vznik motorických příznaků - Dušek, Petr (Neurologie pro praxi, 2025)
Prodromální Parkinsonova nemoc (PN) se projevuje širokou škálou klinických příznaků a biologických markerů, včetně dysfunkce autonomního nervového systému, neuropsychiatrických symptomů, spánkových poruch, hypomimie a dysartrie. Ultrazvuková a scintigrafická vyšetření, genetické varianty (např. GBA1, LRRK2) a detekce patologického α-synukleinu poskytují cenné diagnostické nástroje pro včasnou identifikaci rizikových jedinců. I přes pokroky v diagnostice není k dispozici efektivní léčba v prodromálním stadiu, což vyvolává etické otázky ohledně sdělení prognózy a podpory pacientů. V budoucnu lze očekávat výzkum zaměřený na časnou neuroprotektivní intervenci a validaci biomarkerů.
Keywords: parasomnie spojené s REM spánkem; Prodromal Symptoms; anosmie; Single Photon Emission Computed Tomography Computed Tomography; Anosmia; SPECT/CT; Humans; sdělení pravdy; REM Sleep Parasomnias; lidé; Parkinson Disease; prodromální symptomy; Truth Disclosure; Genetic Predisposition to Disease; genetická predispozice k nemoci; Parkinsonova nemoc