Selektivní embolizace uterinní arterie u symptomatických pacientek s rezidui fokálně abnormálně invazivní placenty - Brustman, David; Chovanec, Vendelín; Raupach, Jan; Lojík, Miroslav; Bělobrádek, Zdeněk; Renc, Ondřej; Krajina, Antonín; Kacerovská Musilová, Ivana; Kacerovský, Marian (Česká radiologie, 2024)
Cíl: Poukázat na možnost endovaskulární léčby poporodního krvácení z důvodu reziduí fokálně abnormálně invazivní placenty pomocí selektivní embolizace uterinních arterií při selhání expektačního postupu. Metodika: Tento článek se zabývá zhodnocením výsledků u souboru čtyř pacientek (věk 29–38 let), které od ledna 2022 do února 2023 podstoupily terapii selektivní transarteriální embolizací uterinních arterií na angiointervenčním pracovišti ve FN Hradec Králové. Na základě multidisciplinárního konsenzu při sonograficky zjištěných reziduí fokální abnormálně invazivní placenty s typickou hypervaskularizací bylo po porodu dle angiografického nálezu rozhodnuto o provedení uni-/bilaterální embolizace a. uterina mikrokatétrem pomocí polyvinylalkoholových embolizačních částic, případně v kombinaci s želatinovou pěnou. Výsledky: Během následného sledování nebyla u žádné z pacientek zaznamenána epizoda opakovaného krvácení. Během embolizace nedošlo k žádným periprocedurálním komplikacím, nebyly pozorovány žádné časné postprocedurální komplikace. U dvou pacientek po embolizaci následovala plánovaná hysteroskopická revize s odstranění devaskularizova- ných reziduí placenty. Závěr: Na základě našich dosavadních zkušeností je embolizace uterinních tepen bezpečná a relativně technicky nenáročná metoda doplňující léčbu symptomatických pacientek s rezidui fokální abnormálně invazivní placenty.