Průchodnost fenestrací po implantaci fenestrovaných a větvených stentgraftů u pacientů s pararenálním aneurysmatem břišní aorty - Černá, Marie; Utíkal, Petr; Zapletalová, Jana; Prášil, Vojtěch; Dráč, Petr; Kučera, Petr; Maleňák, Tomáš; Jemelka, Pavel; Vávra, Tomáš; Köcher, Martin (Česká radiologie, 2024)
Cíl: Zhodnotit průchodnost fenestrací pro renální tepny, horní mezenterickou tepnu a truncus coeliacus u pacientů po implantaci fenestrovaných a větvených stentgraftů pro pararenální aneurysma břišní aorty. Dalším cílem bylo zhodnotit výskyt pozdního endoleaku typu Ia. Metodika: V období od roku 2002 do roku 2023 bylo na našem pracovišti léčeno 87 pacientů s pararenálním aneurysmatem břišní aorty implantací fenestrovaného nebo větveného stentgraftu. Z toho bylo 14 žen a 73 mužů ve věku od 51 do 86 let, věkový průměr byl 72 let. Rok a déle (1–13 let) bylo sledováno 69 pacientů, a to CT angiografií jednou ročně. Průměrná doba sledování byla 4,7 let, medián 4 roky. Celkový počet fenestrací a větví u 87 nemocných byl 266. Déle než rok bylo sledovaných 209 fenestrací a větví. Výsledky: Celkově došlo k uzávěru jedenácti fenestrací a větví, dvě se uzavřely během prvního roku, šest za rok po výkonu, dvě 2 roky po výkonu a jedna se uzavřela 6 let po výkonu. Jednoroční průchodnost byla v celém souboru 96,2 %, tříletá průchodnost byla 95,1 % a pětiletá průchodnost pak 95,1 %. Během sledování jsme u žádného pacienta nezaznamenali endoleak typu Ia. Závěr: Průchodnost fenestrací a větví u pacientů po implantaci fenestrovaných a větve- ných stentgraftů pro pararenální aneurysma břišní aorty je dobrá. Zlepšení proximální fixace pak vede ke snížení rizika migrace a výskytu endoleaku typu Ia.