Pánevní žilní onemocnění - Hustý, Jakub; Pecháček, Václav; Floriánová, Alena; Kysela, Petr (Česká radiologie, 2024)
Pánevní žilní onemocnění (PeVD) je častou příčinou chronické pánevní bolesti a dalších symptomů. Jedná se o komplexní problematiku (označovanou dříve jako pánevní kongestivní syndrom), jejímž společným znakem je pato- logická žilní drenáž pánve na podkladě refluxu nebo obstrukce. Při diagnostice je zásadní správně posoudit kauzální vztah nálezu na zobrazovacích metodách ke klinickému obrazu a určit patofyziologický vzorec postižení. Pokud je prokázána souvislost potíží s nálezem PeVD, metodou volby je endovaskulární léčba, která má při správné indikaci vysokou technickou i klinickou úspěšnost a minimum komplikací.