Infekční endokarditida - Malkus, Tomáš; Baxa, Jan (Česká radiologie, 2025)
Infekční endokarditida představuje velmi závažné onemocnění s možnými kardiálními i extrakardiálními vzdálenými komplikacemi. Výpočetní tomografie i magnetická rezonance hrají v současnosti zásadní roli v diagnostice i sledování komplikací či efektu terapie a jsou součástí doporučení Evropské i Americké kardiologické společnosti pro tuto problematiku. Článek obsahuje základní teoretické informace o infekční endokarditidě od rizikových faktorů, patogenů, přes klinický obraz až po diagnostiku. Dále je uvedeno šest kazuistik s typickou anamnézou a ilustrativním nálezem na vyšetřeních na výpočetní tomografii a jeden z případů představuje extrakardiální intrakraniální komplikace na magnetické rezonanci.