Diseminovaný hemangiosarkom imitující mnohočetný myelom - Plšková, Klára; Jůza, Tomáš; Hricko, Samuel; Šprláková-Puková, Andrea (Česká radiologie, 2025)
Hemangiosarkom je vzácný a agresivní tumor se špatnou prognózou, jelikož má vysokou tendenci k recidivám a vzniku metastáz. Nejčastěji se vyskytuje na kůži, v měkkých tkáních a parenchymových orgánech, jako jsou prsa, játra a slezina. Může postihovat jedince v kterémkoliv věku, ale nejčastěji je diagnostikován u starších pacientů. Diagnostika je založena na histologickém a imunohistochemickém vyšetření a zobrazovacích metodách, jako jsou MR a CT. Možností léčby je chirurgické odstranění, radioterapie a chemoterapie, avšak v době diagnózy je obvykle již postižení multiorgánové, což omezuje léčebné možnosti. V této kazuistice představujeme případ disemi- novaného hemangiosarkomu u muže středního věku, původně považovaného za mnohočetný myelom.