Specifikace analytické kvality podle Evropské federace laboratorní medicíny (EFLM). Minireview - Friedecký, Bedřich (Klinická biochemie a metabolismus, 2024)
Obsah a komentování modelu kvality EFLM, známého jako "milánský model" je předmětem přehledného sdělení. Preference nejistot měření jako hlavního nástroje posuzování analytické kvality je jeho typickým znakem. Jsou uvedeny možnosti racionální kalkulace nejistot měření a aplikace jejich hodnot jako indikátorů analytické kvality. Je komentován obsah databáze biologických variací EFLM a jejich souvislost s hodnotami APS (analytické specifikace metod) a RCV (referenční hodnoty změn). Jsou uvedeny souvislosti APS s programy EHK a jejich harmonizací. Jako demonstrace blízké budoucnosti je uvedena aplikace nejistot měření jako spojení analytických a klinických aspektů měření.