Přínos léčby přípravkem Pluvicto u pacientů s metastazujícím kastračně rezistentním karcinomem prostaty pozitivním na PSMA - Kubinyi, Jozef (Onkologická revue, 2025)
Radioligandová terapie, někdy označovaná i radiofarmaceutická terapie pomocí značeného prostatického specifického membránového antigenu (prostate specific membrane antigen, PSMA) u karcinomu prostaty, je používána zhruba deset let v západní Evropě u pacientů s pokročilým, kastračně rezistentním, metastazujícím onemocněním. V krátkém přehledovém článku jsou uvedeny současné indikace přípravku Pluvicto (177Lu značené PSMA), způsob a možnosti aplikace, nežádoucí účinky a očekávaný účinek léčby. Naznačen je i další směr vývoje radioligandové terapie do budoucna v léčbě časnějších stadií onemocnění karcinomu prostaty.