Pembrolizumab v léčbě renálního a uroteliálního karcinomu - Katolická, Jana (Onkologická revue, 2025)
Pembrolizumab je humanizovaná monoklonální protilátka proti receptoru programované buněčné smrti 1 (programmed cell death protein 1, PD-1). Kombinace pembrolizumabu a enfortumab vedotinu je novým standardem terapie pokročilého uroteliálního karcinomu. Kombinace pembrolizumabu a axitinibu a kombinace pembrolizumabu a lenvatinibu prokázaly protinádorovou aktivitu u dříve neléčeného pokročilého renálního karcinomu. Podání pembrolizumabu v adjuvanci u renálního karcinomu je spojeno s klinicky významným zlepšením celkového přežití.