Konkomitantní radiochemoterapie a konsolidační systémová léčba u pacientů s nemalobuněčným plicním karcinomem - Vojtíšek, Radovan (Onkologická revue, 2025)
Karcinom plic je celosvětově nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním. Pro pacienty s neresekabilním nemalobuněčným plicním karcinomem (non-smaii cell lung cancer, NSCLC) ve stadiu III je metodou volby radiochemoterapie (RCHT), a to konkomitantní nebo sekvenční. Použití konsolidační systémové léčby durvalumabem po konkomitantní RCHT u pacientů s NSCLC a přítomnou expresí ligandu programované buněčné smrti 1 (programmed cell death-ligand 1, PD-L1) je standardním přístupem, a nese také název podle registrační studie – PACIFIC režim. Tento článek se týká i dalších potenciálních klinických situací s možností použití konsolidační systémové léčby.