Gastroschíza u plodu – současné možnosti prenatální diagnostiky a následný management - Jouzová, Anna; Kučerová, Lenka; Gerychová, Romana; Turek, Jakub; Marek, Ondřej; Jouza, Martin; Hruban, Lukáš (Česká gynekologie, 2025)
Gastroschíza je vrozená rozštěpová vada břišní stěny charakterizovaná eventerací střevních kliček obvykle pravostranným paraumbilikálním defektem. Prenatální detekce gastroschízy není díky pokročilým ultrazvukovým metodám obtížná. Časný záchyt vady je klíčový pro optimalizaci prenatální péče i následný management. Prognóza této vady je dobrá a dlouhodobý stav dětí je příznivý, nicméně 10–15 % případů má komplikovaný průběh s vysokým rizikem neonatální mortality či závažné morbidity. Časný záchyt umožňuje efektivní monitorování vývoje plodu, posouzení rizika rozvoje komplikací a jejich minimalizace plánováním porodu v perinatologickém centru s dostupností intenzivní neonatologické péče a možností okamžité chirurgické intervence.