Dvoubalonová vs. motorizovaná spirální enteroskopie: zkušenosti z terciárního centra - Falt, Přemysl; Urban, Ondřej (Gastroenterologie a hepatologie, 2025)
Úvod: Hluboká enteroskopie je metodou volby při podezření na onemocnění tenkého střeva. Mezi základní typy enteroskopie patří balonová, spirální a intraoperační enteroskopie. V roce 2023 byla z bezpečnostních důvodů výrobcem stažena motorizovaná spirální enteroskopie (PSE – powerspiral enteroscopy). Cílem naší práce je srovnání souboru vyšetřených PSE a souboru vyšetřených dvoubalonovou endoskopií (DBE – double-balloon enteroscopy), která PSE v našem centru nahradila. Metodika: Srovnali jsme prospektivně sledovaný soubor konsekutivních nemocných vyšetřených PSE v období od června 2019 do června 2022 s retrospektivně analyzovaným souborem konsekutivních nemocných vyšetřených DBE v období od září 2023 do února 2025. Hlavními sledovanými parametry byly technická úspěšnost, diagnostická výtěžnost, úspěšnost totální enteroskopie a výskyt komplikací. Výsledky: Od června 2019 do června 2022 bylo provedeno celkem 82 vyšetření PSE u 62 nemocných (56 % mužů, věk 58 ± 18 let). Následně bylo od září 2023 do února 2025 provedeno 37 vyšetření DBE u 29 nemocných (41 % mužů, věk 57 ± 19 let). Technická úspěšnost (94 vs. 95 %), diagnostická výtěžnost (81 vs. 90 %), úspěšnost totální enteroskopie, pokud byla indikována (84 vs. 75 %) a výskyt komplikací (2 vs. 3 %) byly statisticky srovnatelné. Zaváděcí časy byly při nepřímém srovnání delší u DBE. Závěr: PSE a DBE v našem srovnání vykazují obdobné procedurální charakteristiky a současně prakticky významné rozdíly vyplývající z odlišného mechanizmu zavedení. DBE byla schopna plně nahradit PSE po jejím stažení výrobcem.