Chirurgie karotid z pohledu cévního chirurga - Čertík, Bohuslav; Moláček, Jiří; Šulc, Richard; Houdek, Karel; Opatrný, Václav (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Od počátku operačních výkonů na karotidách byla snaha o nalezení nejbezpečnější techniky karotické endarterektomie a zajištění dostatečné perfuze mozku během výkonu, podobně i endovaskulární výkony se modernizovaly z prosté balonkové angioplastiky na zavádění stentů a vyvíjely se protektivní systémy k zabránění periprocedurálních embolizací. Druhá polovina minulého století se stala důležitou etapou prověřování a srovnávání výsledků karotické endarterektomie a karotického stentingu, hledání a ustálení indikačních kritérií v kontextu s velice účinnou antiagregační léčbou. Na přelomu století s příchodem moderních technik regionální anestezie a intravenózní analgosedace se postupně odklání většina cévních pracovišť od operace karotid v celkové anestezii a dochází k renesanci technik everzní endarterektomie. Z cévního pohledu chirurgie karotid prošla dlouhým, bedlivě sledovaným vývojem a obhájila si své místo první volby v řešení karotických stenóz.
Keywords: stenty; stenóza arteria carotis; Stents; lidé; karotická endarterektomie; svodná anestezie; Anesthesia, Conduction; Endarterectomy, Carotid; Carotid Stenosis; Humans