Extra-intrakraniální bypass - Dostál, Jiří; Přibáň, Vladimír; Mraček, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Extra-intrakraniální bypass představuje kontroverzní, ale významnou součást neurochirurgické léčby cerebrovaskulárních onemocnění. Indikacemi jsou nemoc moyamoya, stenookluzivní aterosklerotická choroba vnitřní karotidy, akutní ischemická cévní mozková příhoda (CMP) a vzácně i komplexní aneuryzmata a tumory baze lební. Přestože historické studie přinesly smíšené výsledky a omezily jeho využití, moderní diagnostické a chirurgické techniky opět otevírají cestu k selektivnímu uplatnění bypassu u vysoce rizikových pacientů. Jednoznačnou indikací je vzácná nemoc moyamoya, kde je bypass prokázanou metodou vedoucí k prevenci ischemických nebo hemoragických CMP. U pacientů se symptomatickým chronickým uzávěrem vnitřní karotidy a vyčerpanou cerebrovaskulární rezervou bypass představuje možnou léčebnou modalitu, pokud je pečlivě indikován na základě komplexního specializovaného vyšetření. Emergentní bypass by měl být zvažován pro úzkou skupinu pacientů u akutní ischemické CMP při selhání nebo nemožnosti standardní léčby. Přes pokračující diskuzi je extra-intrakraniální bypass i nadále důležitou součástí cerebrovaskulární chirurgie. Klíčovým faktorem úspěchu je správná selekce pacientů a precizní mikrochirurgické provedení. Moderní přístupy a technologie umožňují snížit riziko komplikací a zvýšit efektivitu této intervence, čímž poskytují naději pacientům s jinak omezenými možnostmi léčby.
Keywords: moyamoya nemoc; revaskularizace mozku; Moyamoya Disease; Cerebral Revascularization; cerebrovaskulární poruchy; Humans; lidé; Cerebrovascular Disorders; neurochirurgické výkony; Neurosurgical Procedures