Pohled současné cévní chirurgie na asymptomatické stenózy krkavic - Vlachovský, Robert; Novotný, Tomáš; Staffa, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2025)
Velký rozvoj a zlepšení výsledků konzervativní léčby u pacientů s asymptomatickými stenózami krkavice v posledních letech nastartoval diskuzi o optimální invazivní léčbě, v některých případech se dokonce diskutovalo a nadále diskutuje i o její potřebnosti. Několik studií, jejichž cílem bylo najít nejvýhodnější přístup pro bezpříznakové pacienty se stenózami krkavic již proběhlo, u jiných ještě randomizace probíhá a na výsledky se čeká. Zásadní nezodpovězenou otázkou je, zda má revaskularizace větší přínos než intenzivní konzervativní léčba, zejména vzhledem k nižšímu počtu cévních mozkových příhod, kterých se dosahuje bez klasické nebo endovaskulární intervence v posledních letech. Dlouhodobým cílem by měla být identifikace takové podskupiny pacientů, která by profitovala z konzervativního postupu. V tomto textu shrnujeme problematiku v kontextu dosavadních výsledků dvou čerstvě ukončených zásadních studií.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; cévní mozková příhoda; konzervativní terapie; Humans; studie ACST-2; Endarterectomy, Carotid; stenóza arteria carotis; studie SPACE-2; Conservative Treatment; stenty; Asymptomatic Diseases; Stroke; karotická endarterektomie; Stents; asymptomatické nemoci; randomizované kontrolované studie jako téma; Multicenter Studies as Topic; lidé; multicentrické studie jako téma; Carotid Stenosis