Současná doporučení pro screening a diagnostiku diabetu mellitu a prediabetu – význam glykovaného hemoglobinu - Krollová, Pavlína; Frühaufová, Anna; Urbanová, Jana; Lustigová, Michala; Koželuhová, Marika; Michalec, Juraj; Duong, Tung Anh; Brož, Jan (Praktický lékař, 2025)
Prevalence diabetu mellitu neustále stoupá. Je proto nezbytné se zaměřit na časnou diagnostiku jak diabetu, tak prediabetu. Mezi základní diagnostické metody užívané v České republice patří stanovení lačné glykemie a orální glukózový toleranční test. Jako alternativní metodu lze pro diagnostiku využít glykovaný hemoglobin. Práci shrnujeme současné diagnostické možnosti, jejich výhody a nevýhody a podrobně hodnotíme možnost využití glykovaného hemoglobinu. Hlavní nevýhodou glykovaného hemoglobinu je nižší senzitivita jak v rámci diagnostiky diabetu, tak prediabetu. Velkou výhodou ale je možnost provedení vyšetření bez předchozího lačnění a příprav pacienta.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Diabetes Mellitus; glykovaný hemoglobin; senzitivita a specificita; lidé; diabetes mellitus; časná diagnóza; Sensitivity and Specificity; Prediabetic State; Humans; prediabetes; Blood Glucose; Early Diagnosis; Glycated Hemoglobin; krevní glukóza