Social prescribing – preskripce nad rámec farmakoterapie. Možnosti a příležitosti pro péči o starší populaci v ČR - Novotná, Blanka; Bártová, Alžběta; Šlemarová, Gabriella; Macháčová, Kateřina; Holmerová, Iva (Praktický lékař, 2025)
Úvod: Současný demografický vývoj zvyšuje potřebu hledání efektivních způsobů podpory starší populace, zejména v oblasti duševního zdraví, životní pohody a soběstačnosti. V ordinacích praktických lékařů se stále častěji objevují pacienti, jejichž potřeby přesahují rámec farmakologické léčby. Jedním z možných přístupů jak s touto tendencí pracovat je tzv. „social prescribing“ – doporučování nefarmakologických a komunitních intervencí jako součást komplexní zdravotní péče. Přehled konceptu: Social prescribing je inovativní mezioborový přístup, který propojuje zdravotní a sociální profesionální péči s neformální podporou a dostupnými komunitními zdroji. Jeho cílem je poskytovat individualizovanou podporu přizpůsobenou potřebám jednotlivce i charakteru komunity, ve které žije, a zároveň odlehčit systému profesionální zdravotní péče. Důraz je kladen na aktivní zapojení člověka do života v komunitě s ohledem na jeho zdravotní, sociální, emocionální i praktické potřeby ovlivňující jeho zdraví. Příklad z praxe: Článek dále představuje mezinárodní studii RECETAS, která zkoumá potenciál social prescribing aktivit v přírodním prostředí při snižování osamělosti a zlepšování kvality života u seniorů žijících ve městech. Studie se zaměřuje na možnosti propojení zdravotní péče s komunitními programy podporujícími duševní zdraví a jedním z míst, kde studie probíhá je Praha. Závěr: Social prescribing představuje perspektivní doplněk klasické profesionální péče, který může obohatit praxi i v českém prostředí. Podporuje aktivní stárnutí, duševní pohodu a propojení formální a neformální péče o seniory. Pro jeho širší využití je však klíčová další odborná diskuse, výzkumné ověření a institucionální ukotvení v systému zdravotní a sociální péče.
Keywords: stárnutí; osamocení; social prescribing; kvalita života; Aging; sociální péče; poskytování zdravotní péče; lidé; Quality of Life; Aged; senioři; Social Welfare; Delivery of Health Care; Loneliness; Humans