Vliv nepochopení a omezení profesní autonomie všeobecných sester pracujících v intenzivní péči na rozvoj syndromu vyhoření - Jirkovská, Veronika; Dolák, František (Praktický lékař, 2025)
Syndrom vyhoření je v oblasti zdravotnictví významným problémem, který ovlivňuje nejen duševní, ale fyzickou pohodu zdravotníků, dokonce i kvalitu poskytované péče. Zvláště ohroženou skupinou profesionálů jsou všeobecné sestry pracující na jednotkách intenzivní péče, které jsou vystaveny denně vysokým pracovním nárokům, stresu a emočně náročným situacím. Jeden z faktorů, který prokazatelně přispívá k rozvoji syndromu vyhoření, je omezení profesní autonomie, tedy míra, do jaké mají všeobecné sestry možnost rozhodovat o své práci a vykonávat ji v rozsahu stanovených kompetencí dle vlastního úsudku. Cílem provedeného literárního review bylo analyzovat existující publikace vydané v letech 2020–2025 týkající se přímo všeobecných sester pracujících v intenzivní péči. Analýza již sama ukázala, že tato problematika je není doposud dostatečně prozkoumána a zaslouží si pozornost dalších výzkumníků. Porozumění těchto souvislostem může přispět k hledání strategií pro prevenci vyhoření a zlepšení pracovních podmínek a postavení všeobecných sester v intenzivní péči.
Keywords: Critical Care Nursing; jednotky intenzivní péče; Intensive Care Units; pracovní zátěž; profesionální nezávislost; ošetřovatelská péče o pacienty v kritickém stavu; zdravotní sestry; lidé; Workload; Nurses; Burnout, Professional; Humans; Professional Autonomy; profesionální vyhoření