Změny farmakokinetiky u obézních pacientů. Obecný přehled a představení pracovní skupiny České odborné společnosti klinické farmacie - Pilková, Alena; Hartinger, Jan (Via practica, 2024)
V důsledku obezity dochází ke změnám farmakokinetických parametrů a hladin podávaných léků v krvi, což může významně komplikovat farmakoterapii obézních pacientů. Zpravidla dochází ke zvětšování distribučního objemu, tyto změny však nejsou vždy přímo úměrné nárůstu celkové tělesné hmotnosti, uplatňuje se relativní zvýšení množství tukové hmoty oproti hydrofilnímu kompartmentu. Vlivem obezity mohou být ovlivněny i eliminační orgány, což vede ke změnám clearance léčiv. Prosté navýšení dávek podle celkové tělesné hmotnosti by u mnohých pacientů mohlo vést k předávkování, naopak fixní dávky mohou být spojeny s nedostatečným efektem. Změny tělesného složení a eliminace se však u různých léčiv neprojeví stejným způsobem. Nelze tedy jednoznačně určit univerzální postup úpravy dávek pro všechna léčiva. Specifickou problematikou je dávkování léčiv po bariatrických operacích, kdy je nutné zohlednit jak změny biodostupnosti a jejich postupnou úpravu v čase od výkonu, tak dramatickou redukci hmotnosti vyžadující pravidelné přehodnocování farmakoterapie. Přestože je obezita celosvětově narůstajícím problémem, stále se potýkáme s nedostatečným množstvím spolehlivých dat a klinických studií zabývajících se problematikou dávkování léčiv u obézních pacientů. Předložený článek uvádí na základě dostupných informací základní principy dávkování u obézních pacientů.