Standardizace 1. české verze dotazníku Manchester respiratory activities of daily living questionnairre - pilotní studie - Kopecká, T; Raisová, Kateřina; Cuberek, Roman; Rodová, Zuzana; Zatloukal, Jakub; Zetková, A; Kršáková, Zuzana (Rehabilitácia, 2023)
Východisko: V článku je představen dotazník Manchester respoiratory of daily living questionnairre jako nástroj vhodný pro hodnocení soběstačnosti pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), takový nástroj v České republice chybí. Článek popisuje metodologickou část standardizace dotazníku. Soubor a metody: Proces standardizace podléhá metodologickým podmínkám, tento článek podrobně rozebírá fázi pilotního šetření. Pilotní šetření v tomto případě proběhlo na 20 odbornících z praxe a 20 pacientech s CHOPN. Připomínky, jež vyvstaly z pilotního šetření dále posoudila, diskutovala a zapracovala komise odborníku společně s autorkou a překladateli. Výsledky: Pilotní studie ukazuje, že z odpovědí od všech respondentů pouze 5 % (840 odpovědí, celkem 42 připomínek) z nich mělo připomínku k formulaci otázky. Nejvíce připomínek bylo z řad ergoterapeutů a fyzioterapeutů, a to v přepočtu 2,4 %. Závěr: Na základě pilotního testování mohla být 1. česká verze dotazníku postoupena k dalším metodologickým krokům po jejímž dokončení bude moct být dotazník uveden do praxe a vznikne tak nástroj na objektivizaci úrovně běžných denních činností.