Dvouleté výsledky použití Preserflo Microshunt v chirurgii glaukomu s otevřeným úhlem - Fialová, Veronika; Váša, Martin; Rozsíval, Pavel; Kalinová, Jitka; Studnička, Jan (Česká a slovenská oftalmologie, 2025)
Cíl: Zhodnocení výsledků bezpečnosti a účinnosti implantace PRESERFLOTM MicroShunt u pacientů s primárním glaukomem otevřeného úhlu. Soubor a metodika: Retrospektivní analýza dat 19 očí 12 pacientů, z toho 5 žen a 7 mužů. Pacienti byli operováni od srpna 2020 do února 2022. Sledovací období bylo stanoveno na 24 měsíců od operace. Ve sledovacím období byla zjišťována hodnota nitroočního tlaku (NOT), nutnost podávání lokální antiglaukomové farmakoterapie a její spektrum, stav zorného pole, nález na terči zrakového nervu a komplikace v pooperačním období. Indikací k implantaci PRESERFLOTM MicroShunt byl primární glaukom otevřeného úhlu (PGOÚ) špatně kontrolovatelný s maximální možnou tolerovanou medikací. Výsledky: Průměrný NOT byl snížen z 19,05 ±5,58 mmHg před operací, na 11,47 ±2,48 mmHg 3 měsíce po operaci, 12,26 ±2,48 mmHg 6 měsíců po operaci, 14,0 mmHg ±2,43 12 měsíců po operaci, 11,78 ±2,37 mmHg 18 měsíců po operaci a 12,73 ±2,51 mmHg 24 měsíců po operaci (p < 0,001). Bez nutnosti antiglaukomové medikace bylo 3 měsíce po operaci 19 očí, 6 měsíců po operaci 19 očí, 12 měsíců po operaci 19 očí, 18 měsíců po operaci 16 očí a 24 měsíců po operaci 15 očí. Nutnost nasazení monoterapie byla na 1 oku (5,26 %) 18 měsíců po operaci a na 2 očích (10,52 %) 24 měsíců po operaci. Nutnost nasazení dvojkombinace byla 18 měsíců po operaci na 2 očích (10,52 %) a 24 měsíců po operaci na 2 očích (10,52 %). V časném pooperačním období jsme zaznamenali uvolněný spojivkový steh na 3 očích s následnou resuturou na 1 oku. V pozdním pooperačním období jsme u jednoho oka zjistili obstrukci implantátu sklivcovým vláknem, což si vyžádalo jeho výměnu. Závěr: Z našich prvotních výsledků vyplývá, že glaukomový implantát PRESERFLOTM MicroShunt je účinnou chirurgickou metodou s minimálními pooperačními komplikacemi, vedoucí ke statisticky významnému snížení průměrného NOT a k vysazení či snížení lokální antiglaukomové medikace po dobu dvou let od operace
Keywords: Glaucoma Drainage Implants; Glaucoma, Open-Angle; drenážní implantáty glaukomové; Retrospective Studies; retrospektivní studie; lidé; nitrooční tlak; Ophthalmologic Surgical Procedures; oftalmologické chirurgické výkony; Intraocular Pressure; Humans; glaukom s otevřeným úhlem