Selhání primární zadní kontinuální kapsulorexe? Kazuistika - Novák, Jan; Otrošinová, Marianna; Kubíková, Lucie; Krásnik, Vladimír (Česká a slovenská oftalmologie, 2025)
Cílem práce je na ojedinělém případu pacienta po nadstandardní operaci šedého zákalu s preventivní primární zadní cirkulární kasulorexi (PCCC, z angl. posterior continuous curvilinear capsulorhexis) prezentovat možný vznik proliferativní sekundární katarakty. Vzhledem k negativnímu vlivu na zrakové funkce bylo rozhodnuto o ošetření Nd:YAG laserem, které bylo úspěšné s použitím minimální energie ale s porušením přední hyaloidní membrány. Kazuistika 65letý muž podstoupil na našem pracovišti v roce 2020 nekomplikovanou operaci šedého zákalu obou očí, oboustranně s primární PCCC s implantací tenzního kroužku a umělé nitrooční čočky do pouzdra. V únoru 2023 byl na doporučení spádového očního lékaře vyšetřen na naší ambulanci pro snížení zrakové ostrosti vpravo. Dominantní bylo rozmazané vidění. Diagnóza proliferativní formy sekundární katarakty byla potvrzena a zdokumentována pomocí fotografie předního segmentu v retroiluminaci a předněsegmentového OCT (Optovue, Avanti RTVue XR). Pacient byl indikován k Nd:YAG laserové disrupci proliferací v prostoru PCCC na pravém oku. Návrat zrakové ostrosti k původnímu stavu byl potvrzením správné diagnózy. V literárním přehledu a v diskuzi je shrnuta aktuální problematika sekundární katarakty a použití primární PCCC. Závěr: Sekundární katarakta je hlavní dlouhodobou komplikací moderní chirurgie katarakty. Jednou z možných řešení je preventivní provedení jednoduché PCCC, která může být provázená ojedinělým selháním.
Keywords: Lasers, Solid-State; Visual Acuity; lasery pevnolátkové; Humans; Cataract Extraction; Capsule Opacification; zraková ostrost; mužské pohlaví; zkalení zadního pouzdra čočky; extrakce katarakty; Capsulorhexis; Lens Implantation, Intraocular; Cataract; katarakta; capsulorhexis; lidé; implantace nitrooční čočky; Aged; senioři; Male