Cesta ke zpomalení epidemie srdečního selhání v ČR - jak mohou přispět 2024 ESC doporučení pro léčbu arteriální hypertenze - Wohlfahrt, Peter (Medicína pro praxi, 2025)
V následujících 15 letech se očekává výrazný nárůst prevalence srdečního selhání v České republice, a to až na dvojnásobek současného počtu pacientů. Srdeční selhání je již nyní významnou zátěží pro zdravotnický systém, zejména kvůli častým hospitalizacím a vysokým nákladům na léčbu. Klíčovým preventivním krokem k omezení tohoto trendu je účinná kontrola arteriální hypertenze (AH), která je nejčastější příčinou vzniku srdečního selhání. Cílem tohoto článku je představit aktuální epidemiologickou situaci v ČR, přiblížit zásadní body nových doporučení Evropské kardiologické společnosti (ESC) a ukázat, jak mohou přispět ke zlepšení kontroly krevního tlaku, a tím i ke snížení prevalence srdečního selhání.
Keywords: Blood Pressure Determination; měření krevního tlaku; srdeční selhání; hypertenze; Prevalence; lidé; Heart Failure; Czech Republic; Hypertension; prevalence; antihypertenziva; Antihypertensive Agents; Humans; Česká republika