Cone-beam computed tomography v praxi malých zvířat - Hypská, Vilma (Veterinární lékař, 2025)
Cone-beam CT (CBCT) je ve veterinární medicíně poměrně novou zobrazovací metodou oproti konvenční computed tomography (CT). Možnosti využití CBCT se díky vývoji nových algoritmů rozšířily od původně převážně dentálního vyšetření i do otorinolaryngologie, ortopedie a interní medicíny. Krátce jsou shrnuty výhody a nevýhody CBCT zobrazení a dále kritéria výběru přístroje. Na konkrétních případech je demonstrován přínos CBCT v rámci dalších zobrazovacích metod a přínos pro monitorování účinnosti terapie.