Ketogenní režimy v rámci podpůrné péče v onkologii – stávající poznání - Šebo, Viktor; Gojda, Jan; Rossmeislová, Lenka (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2025)
Stravovací režim je faktorem, který ovlivňuje výsledky léčby každého onkologického pacienta nehledě na charakter onemocnění. Dle odhadů zemře v důsledku malnutrice 10–20 % onkologických pacientů. Významným faktorem nadměrné mortality je také nádorová kachexie, která postihuje až polovinu pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním. Systematické hodnocení nutričního stavu a příjmu nutrientů je jedním z nejlevnějších diagnostických nástrojů, které má současná medicína k dispozici, a ze kterého pak vyplývají podpůrné terapeutické postupy v rámci onkologické léčby. Nejpozději od zjištění Oty Warburga o „závislosti“ nádorových buněk na glykolytickém metabolismu byly v nutriční onkologii zkoumány a zkušebně využívány i ketogenní režimy. Ketogenní režimy patří v současné době mezi široce popularizovanou dietní intervenci hlavně ve vztahu k metabolickým chorobám a udržování zdravé délky života. Povědomí veřejnosti o možné prospěšnosti ketogenních režimů se bez ohledu na vědeckou evidenci může projevovat v přístupech ke stravování při nádorovém onemocnění. Článek poskytne čtenáři právě přehled odborných doporučení pro onkologickou péči, definici ketogenních režimů a širších kontextů a limitací nutričního výzkumu.