Transplantace plic u pacientů s chronickou plicní nemocí při reakci štěpu-proti-hostiteli - Güney, Miray; Ferrao, G; Alkhouri, Majd; Casas-Mendez, Luis Fernando; Straková, Zdeňka; Fila, Libor; Zajacová, Andrea (Studia pneumologica et phtiseologica, 2025)
Transplantace hematopoetických kmenových buněk (HSCT) představuje etablovanou a život zachraňující léčebnou metodu pro rostoucí počet pacientů s hematologickými maligními i nemaligními onemocněními. Alogenní HSCT je nejčastěji indikována u akutních leukemií a její úspěšnost se v posledních dvou desetiletích výrazně zlepšila díky pokrokům v dárcovských strategiích, kondicionačních režimech a podpůrné péči. Klíčovou výzvou alogenní HSCT zůstává rovnováha mezi reakcí štěpu proti leukemii a reakcí štěpu proti hostiteli (GvHD). Chronická GvHD (cGvHD) postihuje až 70 % pacientů po alogenní HSCT a představuje hlavní příčinu pozdní morbidity a mortality, přičemž plicní komplikace, zejména bronchiolitis obliterans syndrom (BOS), jsou významným faktorem ovlivňujícím prognózu. Restriktivní plicní cGvHD není dosud formálně uznána jako samostatná jednotka, avšak její přítomnost u pacientů po HSCT byla opakovaně doložena. Diagnostika plicní cGvHD čelí výzvám kvůli obtížné identifikaci raných stadií onemocnění. Transplantace plic (LuTx) představuje potenciální terapeutickou možnost pro pacienty s těžkou plicní cGvHD, přestože zůstává vzácnou indikací. Významným aspektem je podobnost mezi plicní cGvHD a chronickou dysfunkcí plicního štěpu (CLAD) po LuTx, přičemž obě onemocnění sdílejí imunopatologické mechanismy i rizikové faktory. I přes obavy z vyšší mortality a rizik spojených s imunosupresí, infekcemi a relapsem hematologického onemocnění, dostupná data ukazují, že přežití pacientů podstupujících LuTx v důsledku plicní cGvHD je srovnatelné s přežitím pacientů transplantovaných pro jiné plicní choroby. Úzká mezioborová spolupráce mezi hematology a transplantačními centry je klíčová pro správnou indikaci a optimalizaci výsledků této léčebné strategie.