Súčasný stav poznatkov o využití vysokoprietokovej nazálnej oxygenoterapie u pacientov s akútnou exacerbáciou chronickej obštrukčnej choroby pľúc - Hutňanová, K; Pobeha, Pavol; Joppa, Pavol; Tkáčová, Ružena (Studia pneumologica et phtiseologica, 2025)
Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je jedno z najzávažnejších chronických respiračných ochorení, charakterizované vysokou morbiditou a mortalitou. Akútne exacerbácie CHOCHP sú hlavnou príčinou hospitalizácií týchto pacientov a vedú k progresívnemu zhoršovaniu pľúcnych funkcií. Manažment exacerbácií CHOCHP zahŕňa farmakologické a nefarmakologické postupy, pričom neinvazívna ventilácia (NIV) je základnou metódou liečby hyperkapnického respiračného zlyhávania. Vysokoprietoková nazálna oxygenoterapia (HFNO) predstavuje inovatívnu formu respiračnej podpory, ktorá sa postupne dostáva do klinickej praxe a odporúčaní manažmentu akútneho respiračného zlyhávania (I. a II. typu). HFNO dodáva ohriatu zmes plynov pri vysokej prietokovej rýchlosti (až 60 l/min), čím zabezpečuje stabilnú oxygenáciu, vymývanie mŕtveho priestoru a vytvára pozitívny pretlak v dýchacích cestách (3-5 cm H2O). Aktuálne vedecké dôkazy naznačujú, že HFNO môže zlepšiť oxygenáciu, znižovať dychovú prácu a zvýšiť komfort pacientov s akútnou exacerbáciou CHOCHP v porovnaní s NIV, resp. konvenčnou kyslíkovou liečbou. Súčasné odporúčania Európskej respiračnej spoločnosti navrhujú možnosť uprednostniť použitie HFNO u pacientov s hypoxemickým respiračným zlyhávaním bez hyperkapnie oproti použitiu štandardnej oxygenoterapie. Taktiež odporúčajú uprednostniť použitie HFNO v prestávkach ventilácie u pacientov liečených NIV oproti použitiu štandardnej oxygenoterapie. Cieľom predkladanej práce je poskytnúť prehľad súčasných poznatkov o mechanizmoch priaznivého účinku HFNO a o možnostiach použitia tejto liečby pri exacerbáciách CHOCHP spojených s akútnym respiračným zlyhávaním. Súčasťou príspevku je aj kazuistika pacienta s akútnou exacerbáciou CHOCHP, u ktorého bola v manažmente závažného hypoxického respiračného zlyhávania úspešne použitá liečba HFNO.