Problematika polyserozitid na pneumologických pracovištích - Marel, Miloslav; Fila, Libor; Šterclová, Martina (Studia pneumologica et phtiseologica, 2025)
V tomto kazuistickém sdělení jsou shrnuty současné názory na definici polyserozitid, jejich výskyt a etiologie. Podrobně jsou popsány charakteristické rysy a diagnostické možnosti u revmatoidního výpotku a výpotku při systémovém lupusu erytematodes (SLE). Prvně jmenovaný výpotek se vyskytuje asi u 5 % nemocných s revmatoidní artritidou (RA). Jedná se o exsudát, je pro něj typická nízká hladina glukózy, vysoké LDH a nízké pH. Výpotek při SLE nemá tak nízkou hladinu glukózy (její hladina je nad 4,44 mmol/l), vyšší než u revmatoidního výpotku je i pH, nad 7,2, a LDH nepřesahuje dvojnásobnou horní hranici v séru. Výpotek obvykle dobře reaguje na kortikosteroidy a imunosupresiva. Pleurální výpotek může komplikovat i další systémové choroby pojiva, jako je sklerodermie, polymyositis, dermatomyositis a chronická autoimunní, zánětlivá onemocnění např. Sjögrenův syndrom (asi u 1 % nemocných), vaskulitidy, jako například Churg-Straussové syndrom (výskyt až u 30 %), granulomatóza s polyangiitidou (cca u 22 %) a polyarteritis nodóza. Na závěr sdělení je popsáno onemocnění SLE, které se manifestovalo kardiálním, respiračním a renálním selháním, přičemž perikardiální a pleurální výpotky předcházely diagnóze SLE.