Co lze vyčíst z roční statistiky multidisciplinárních týmů (MDT) na fakultním pneumologickém pracovišti? - Marel, Miloslav; Fila, Libor; Rakita, Dmitry; Valentová-Bartáková, Lucie; Koubková, Leona; Casas-Mendez, Luis Fernando; Bejčková, Alžběta; Šterclová, Martina; Chládková, Zdeňka; Nádějová, Barbora; Dutková, Alžběta; Valášek, Peter; et al. (Studia pneumologica et phtiseologica, 2025)
Obsahem tohoto sdělení je přehled dat o činnosti multidisciplinárního týmu (MDT) na Pneumologické klinice, 2. LF UK a FN Motol v roce 2024. Celkem se uskutečnilo 1 421 MDT, nejčastěji jsme projednávali nemocné s plicním karcinomem (BCA) 732x (52 %). 12 % z MDT věnovaných BCA řešilo operabilitu. Jednalo se celkem o 77 nemocných. Dále jsme na MDT jednali o jiných nádorech (195/14 %), o plicních ložiscích nejasné etiologie (258/18 %), o intersticiálních plicních procesech (109/7 %) a o ostatních diagnózách (127/9 %). Během roku 2024 se počty MDT ani zastoupení projednávaných diagnóz zásadně nelišilo, narůstá počet MDT věnovaných plicním ložiskům. Na závěr sdělení uvádíme kazuistiku úspěšně odoperovaného pacienta s BCA zjištěným při screeningu BCA pomocí nízko dávkového CT (LDCT). MDT patří k léty osvědčenému stylu práce na klinickém pracovišti. Je nejlepší pojistkou před možným chybným rozhodnutím a vhodnou zpětnou vazbou. Je současně i školící institucí správné klinické praxe. V současnosti se většina náplně MDT na pneumologickém pracovišti týká BCA a jiných nádorů. Soudíme, že i v budoucnu bude přibývat MDT s tematikou plicních ložisek zjištěných nejenom náhodně, ale i v souvislosti se screeningem BCA pomocí LDCT.