Léčba nebivololem u pacienta s projevy endoteliální dysfunkce - Šimková, Ivona; Kociánová, Eva; Aiglová, Renáta (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Nebivolol spadá do skupiny selektivních β-blokátorů s nejvyšší selektivitou k receptorům β1 mezi běžně užívanými betablokátory. Je indikovaný k léčbě chronického srdečního selhání a arteriální hypertenze, zejména u pacientů s komorbiditami, jakými jsou ischemická choroba srdeční či tachyarytmie. Indukcí produkce oxidu dusnatého v arteriální stěně zprostředkuje endotel-dependentní vazodilataci, nezávisle na β-adrenergní stimulaci. Kazuistika demonstruje jeho využití u pacienta s arteriální hypertenzí a známkami endoteliální dysfunkce.