Mounjaro - nová éra v léčbě obezity a jejích komorbidit – kazuistika - Wernerová, Šárka (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Mounjaro (tirzepatid) patří do skupiny inkretinů. Inkretiny jsou hormony uvolňované ze střeva po stimulaci střevní sliznice potravou a vedou ke zvýšené sekreci inzulinu. Již řadu let využíváme analoga těchto hormonů: Glukagonu podobný peptidl (gukagon-like peptid-1, GLP-1) v léčbě diabetes mellitus 2.typu a v současnosti kromě GLP-1 využíváme v léčbě obezity také glukózo-dependentní inzulinotropní peptid (GIP), dříve nazývaný gastrický inhibiční peptid. Tirzepatid jako první duální inkretinový analogon obsahuje oba hormony (twinkretin) a působí jako duální agonista receptoru GLP-1 i GIP.