Zkušenosti s léčbou guselkumabem z pohledu dermatologa - Nováková, Michaela (Farmakoterapeutická revue, 2025)
Psoriatická artritida (PsA) je zánětlivá séronegativní artritida silně asociovaná s psoriázou. Rozpoznání klinických příznaků PsA je stěžejní, neboť neléčené onemocnění může vést k destruktivním a nevratným změnám kloubů, zhoršení fyzických funkcí a výraznému snížení kvality života. Dermatologové by měli být připraveni na včasné odhalení PsA, protože kožní projevy obvykle (až u 80 % pacientů) předcházejí rozvoji kloubního postižení. Rozpoznání PsA u pacientů s psoriázou zůstává pro dermatology výzvou. Diagnostické zpoždění ≥ 6 měsíců od nástupu symptomů může mít za následek poškození kloubu a pokles funkčních schopností. Guselkumab je indikován nejen k léčbě psoriázy, ale také k léčbě psoriatické artritidy. Ve studiích prokázal přijatelný dlouhodobý bezpečnostní profil a přetrvávající účinnost, což potvrzují i naše zkušenosti prezentované v kazuistice 47leté pacientky s psoriázou a aktivní psoriatickou artritidou úspěšně léčené guselkumabem.