Adaptogeny: přírodní látky, které pomáhají zvládat stres - Lovecká, Petra; Pavelková, Vendula (Bioprospect, 2025)
Lidské tělo je schopno odolávat škodlivým účinkům stresu, čímž podporuje nebo obnovuje normální fyziologické fungování. Tato jeho schopnost je podporována činností adaptogenů, což jsou netoxické látky, zejména rostlinné extrakty. Působí tak, že pozitivní ovlivňují prakticky všechny orgány a dokážou zlepšit veškeré smysly. Mají neuroprotektivní, hepatoprotektivní, kardioprotektivní, protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Působí proti kašli, průjmu, stresu, rakovině, dermatitidám a různým nemocem. Laboratorně není jednoduché tyto účinky prokázat, proto se k jejich hodnocení využívá řada testů. Mezi takové testy patří hodnocení antimikrobiální, antioxidační, antidiabetické, cytotoxické, protizánětlivé aktivity a stanovení inhibice acetylcholinesterové aktivity.
Keywords: Plants, Medicinal; Plant Extracts; léčivé rostliny; Stress, Physiological; Phytotherapy; Humans; fyziologický stres; lidé; rostlinné extrakty; adaptogeny; fytoterapie