Proteíny ako nástroj na spoľahlivú identifikáciu a kvantifikáciu mäsa v potravinovej kontrole - Harčaríková, Katarína (Bioprospect, 2025)
V dnešnej dobe je dôležité vedieť, čo naozaj jeme – najmä pri mäsových výrobkoch, kde sa čoraz častejšie objavujú prípady falšovania. Správna identifikácia a určenie množstva mäsa v produktoch pomáha odhaliť nepoctivé praktiky, chrániť zdravie spotrebiteľov a zároveň budovať dôveru voči výrobcom. Jednou z najspoľahlivejších metód, ako to dosiahnuť, je analýza proteínov. Najmä technika LC‐MS/MS (kvapalinová chromatografia spojená s hmotnostnou spektrometriou) sa ukazuje ako veľmi presný a citlivý nástroj, ktorý dokáže odhaliť aj malé množstvá mäsa, a to aj v zložitých alebo tepelne spracovaných potravinách. Vďaka tomu sa proteínové metódy stávajú čoraz dôležitejšou súčasťou potravinovej kontroly.