Biologicky účinné metabolity kotrče kadeřavého - Patočka, Jiří; Navrátilová, Zdeňka; Kuča, Kamil; Plucar, Bohumír (Psychiatrie, 2024)
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je jedlá houba vykazující širokou škálu léčivých vlastností. Široká škála jeho uváděných biologických aktivit zahrnuje účinky protinádorové, hematopoetické, antiangiogenní, protizánětlivé, imunitu zlepšující, antidiabetické, antioxidační, antikoagulační a antihypertenzní. Zlepšuje také hojení ran. Velké naděje jsou vkládány do jeho schopnosti ovlivňovat základní mechanismy neurodegenerativních onemocnění, vzhledem k jeho vysokému obsahu neuroprotektivně účinného β-glukanu. Tento heteropolysacharid v testech na laboratorních zvířatech zlepšuje jejich intelektuální schopnosti a představuje nový směr v terapii neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Zatím však chybí klinické testy na lidech.