Mangostan: lahodné ovoce se slibnými účinky - Navrátilová, Zdeňka; Patočka, Jiří (Psychiatrie, 2024)
Mangostan je chutné ovoce tropického stromu Garcinia mangostana, které hraje důležitou úlohu ve výživě a tradiční lidové medicíně mnoha asijských zemí. Obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, zejména zdraví prospěšné xanthony, což jsou antioxidanty ze skupiny flavonoidů. Farmakologický výzkum posledních let prokázal, že mangostan a jeho bioaktivní látky mohou najít praktické užití i v moderní medicíně, zejména v terapii nádorů a některých nervových onemocnění.