Diagnostika a léčba chronické rhinosinusitis - Rottenberg, Jan (Interní medicína pro praxi, 2006)
Chronická sinusitida se svojí 15% prevalencí v populaci tvoří jedno z nejběžnějších onemocnění v otorinolaryngologické praxi. Etiologie chronické sinusitidy je endogenní, nejčastěji se tento stav vyskytuje v souvislosti s alergickou a nealergickou hypersenzitivitou imunitního systému. Diagnostika zahrnuje celou řadu nozologických jednotek včetně prognosticky závažných stavů, které v případě jejich nerozpoznání mohou vést k úmrtí či vážnému poškození zdraví. Léčba chronické sinusitidy musí odrážet etiologii stavu – nejčastějším způsobem léčby je funkční endoskopický chirurgický zákrok v kombinaci s následnou konzervativní léčbou topickými kortikosteroidy.
Keywords: diferenciální diagnóza; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; Tomography, X-Ray Computed; Histamine Antagonists; alfa-adrenergní receptory; endoskopie; Immunotherapy; lidé; Anti-Bacterial Agents; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Diagnosis, Differential; Humans; imunoterapie; Sinusitis; Receptors, Adrenergic, alpha; Endoscopy; antibakteriální látky; sinusitida; antihistaminika; počítačová rentgenová tomografie