Zkušenosti se simultánní intrakutánní zkouškou s tuberkulinem a s BCG testem u kalmetisovaných dětí - Epstein, Berthold; Kafka, J (Rozhledy v tuberkulose a v nemocech plicních, 1953)
V letech 1949-53 testováno 437 dětí simultánními reakcemi, a to metodou perkutánní 34, intrakutánně neředěnými reakcemi 296 (v těchto případech nebyly zjištěny rozpory s klinickým nálezem) a ředěnými reakcemi, aby bylo z|abráněno vzniku abscesů, 107 dětí. Z takto získaných zkušeností vyplývá závěr, že kalmetisování dětí s podezřelým nálezem testujeme tuberkulinovými jednoduchými zkouškami a pak teprve použijeme simult ředěných reakcí. Ne|ředěných reakcí použijeme pouze u nejistých výsledků
Keywords: Child; BCG Vaccine; tuberkulinový test; Humans; BCG vakcína; lidé; Tuberculosis; tuberkulóza; dítě; Tuberculin Test