Skúsenosti s diagnostikováním lipomelanotických a dermopatických benigných sinoretikulóz : Prednes. na Spolku slov. lekárov, Bratislava, 12.5.1952 - Kollár, Kazimír; Reháková, Hilda (Bratislavské lekárske listy, 1953)
Uvedeny tři případy syndromu benigní lipomelanotické dermopatické sinusoretikulosy, vyskytující se při akutním a chronickém revmatizmu, při alveolární pyorey a po erysipelu. Upozorněno na diagnostický význam maleninurie|při reaktivních revmatických retikulách. Terapeutické ovlivnění hyperpigmentace se podařilo masivními dávkami Niacinu a vitaminu C
Keywords: lymfatické nemoci; Erysipelas; Rheumatic Diseases; Lymphatic Diseases; erysipel; Humans; lidé; parodontitida; melaniny; revmatické nemoci; Melanins; Periodontitis