Průduškové a cévní odlitky z plic - Tichý, Karel (Lékařské listy, 1953)
Popisuje se metoda a technika průduškových a cévních plicních odlitků z barevné plastické hmoty. Používá se Dentacrylu Spofa. Ke korozi se užije louhu sodného nebo draselného. Plicní struktury se nastřikují červeně, modř|e a žlutě zbarveným roztokem, takže konečný preparát je velmi přehledný, instruktivní a při opatrné technice odpovídá skutečným rozměrům a poloze jednotlivých plicních struktur. Výhodou této metody je, že je rychlá a jed|noduchá. O studijních možnostech svědčí nahodilý nález tepenné výdutě na segmentální plicní tepně v pravém horním laloku
Keywords: akrylové pryskyřice; Lung; DENTACRYL (SPOFA, ČS); bronchy; Histological Techniques; Bronchi; Acrylic Resins; histologické techniky; plíce