Nový směr v léčení vrozených vykloubení kyčlí u dětí do prvního roku aktivním pohybem s pomocí třmenů : Předneseno k 70. nar. prof. MUDr. Jana Zahradníčka - Pavlík, Arnold (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1953)
Základním požadavkem tohoto léčení je aktivní pohyb v kyčelních kloubech. Za tím účelem zkonstruoval autor třmeny, kterými se dolní končetiny uvedou do flekčního postavení, takže dítě nemůže končetiny extendovat, kdežto|všechny ostatní pohyby jsou volné. Uvedeno 20 spontánně reponovaných kyčlí u půlročních dětí. Připojena srovnávací statistika
Keywords: Hip Dislocation, Congenital; vývojová kyčelní dysplazie