O biologické hodnotě zmrazené zeleniny a jejím významu pro výživu lidu - Preininger, Vladimír (Výživa lidu, 1953)
S rozvojem biologie, novými objevy biochemie a prohloubeným poznáním lidské výživy se zvýšil význam zeleniny ve stravě, pro vysoký obsah minerálií a vitaminů. Při prodlužování trvanlivosti potravin se užívá metod, které|co nejméně mění biologicky cenné látky. Jedním z nejlepších způsobů konzervování potravin je zmrazování. Nesnižuje obsah vitaminů a ztráty nejdůležitějších živin jsou minimální, takže zmrazená zelenina, skladovaná po mno|ho měsíců, přichází na tůl spotřebitele ve stejném složení jako zelenina čerstvá
Keywords: Food Preservation; Vegetables; zelenina; konzervace potravin