K problematice tzv. interfolikulární Hodgkinovy nemoci - Mačák, Jirka (Československá patologie, 1992)
Ze sestavy 76 pacientu s Hodgkinovou nemoci byli vyčleněni dva s tzv. interfolikulámí Hodgkinovou nemocí a jeden s lymfadenitidou napodobující Hodglinovu nemoc. U prvních dvou případů šlo o typ lymfocytámí predominance, ve třetím prípade o smíšenou buněčnost. Imunohistologjcké vyšetrení ukázalo progresivní transformaci zárodečných center jak při interfolikulámích změnách Hodgkinova typu, tak při lymfadenitidě napodobující Hodgkinovu nemoc. Protilátkou Leu M 1 byly vytypovaný pozitivní buňky v pnpadech interfolikulámí Hodgkinovy nemoci; u pacienta s lymfadenitidou napodobující Hodgkinovu nemoc pozitivní buňky zjištěny nebyly.
Keywords: imunohistochemie; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; lymfadenitida; Immunohistochemistry; Humans; lidé; staging nádorů; Neoplasm Staging; Hodgkin Disease; Lymphadenitis; Hodgkinova nemoc