Současné možnosti určení věku v soudně-lékařské praxi se zaměřením na význam stanovení D, L-forem kyseliny asparagové. 1. Přehled poznatků - Pilin, Alexander; Pudil, František; Gross, Roman; Herrmannová, Miluše (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 1997)
Určení věku u neznámých zemřelých osob je jeden z nejdůležitějších poznatků, které vedou k urCení totožnosti. Do současné doby jsou používány morfologické metody, z nichž nejvýznamnější je odhad věku podle chrupu např. metodou podle Gustafsona z výbrusu zubu, nebo makroskopické vyhodnocení abraze, transparence kořenového dentinu, atrofie alveolu a počtu chybějících zubů. Hodnocení těchto ukazatelů může být zatíženo subjektivní chybou hodnotitele, a dále podle našich zkušeností přesnost se zmenšuje s narůstajícím věkem. V poslední době se objevují z několika laboratoří práce, zabývající se stanovením poměru forem D, a L-kyseliny asparagové v závislosti na věku. Je uváděno, že tento jev významně závisí na věku a určení věku tímto způsobem je velmi přesné.
Keywords: dentin; Age Determination by Teeth; soudní lékařství; Age Determination by Skeleton; smrt; kyselina asparagová; určení zubního věku; Aspartic Acid; určení kostního věku; Forensic Medicine; Death; Humans; lidé; Dentin