Komplikace endovaskulárních neurochirurgických výkonů - Krajina, Antonín; Náhlovský, Jiří; Malec, R; Němečková, Jana; Drahokoupilová, H; Pařízek, J; Řehák, S; Látr, Ivan; Kroó, Michal; Belej, P (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 1997)
Autoři analyzují komplikace 85 endovaskulárních výkonů provedených u 52 nemocných. V souboru bylo zahrnuto 23 nemocných s piální arteriovenózní malformací (AVM), 7 nemocných s karotickými aneuryzmaty, 11 nemocných s přímými karotidokavernózními píštělemi a 11 nemocných s durálními AVM. Byly zaznamenány 4 vážné komplikace (7,7% komplikací vztažených k počtu nemocných). Jedna nemocná zemřela a 1 nemocná měla závažný neurologický deficit. Dva další nemocní, jedna s rupturou aneuryzmatu a další s krvácením z AVM, byli úspěšně doléčeni. Dále bylo zaznamenáno 8 (15%) nezávažných komplikací a u 3 nemocných (6%) embolizace nebyla provedena pro technické komplikace. Funkční testy (Brietalový test, balonkový uzávěr karotidy) a EEG sledovaní mohou předejít ischemickým komplikacím.
Keywords: neurochirurgie; Cerebrovascular Disorders; kojenec; peroperační komplikace; Middle Aged; Infant; Intracranial Aneurysm; Adult; Neurosurgery; Catheterization; dítě; Child; Vascular Surgical Procedures; cévy; arteriae carotides; Carotid Arteries; ženské pohlaví; Humans; cerebrovaskulární poruchy; Intraoperative Complications; lidé středního věku; dospělí; intrakraniální aneurysma; Female; katetrizace; Blood Vessels; výkony cévní chirurgie; lidé