Priečna laparotómia uzatvorená pokračujúcim rezorbovateľným slučkovým stehom - Labaš, Peter; Vrtík, L; Michalko, Ľubomír (Rozhledy v chirurgii, 1997)
Autori zdôrazňujú výhody priečnej incízie, ktoré sú nesporné, pretože chirurgovi poskytujú nielen vynikajúci prehľad operovanej oblasti obojstranne, ale čo je najdôležitejšie, signifikantně najmenej negatívne ovplj^ňuje respiračné funkcie a zloženie krvných plynov, čo má význam u pacientov s chronickou respiračnou insuficienciou. Vzhľadom na nepoměrné menšie retrakčné sily je i výskyt pooperačných dehiscencií a hernií menší. Ide o rez, ktorý najmenej porušuje inerváciu brušnej steny, čím je nielen menej bolestivý, ale má i lepšie parametre hojenia. Jeho uzatvorenie pokračujúcim rezorbovateľným slučkovým dvojitým stehom je nielen jednoduché, ale čo je najdôležitejšie, je spoľahlivé s minimálnym počtom pooperačných komplikácií.
Keywords: Humans; výsledek terapie; laparotomie; Laparotomy; lidé; Treatment Outcome