Jodidy v moči školních dětí - Míšková, Iva; Kotěšovec, František (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1997)
Ve vzorcích ranní moče 177 zdravých chlapců a dívek ve věku 8 let byl modifikovanou fotometrickou metodou Sandell-Kolthoffovou stanoven obsah jodidů. Autoři prokazují, že obsah jodidů v ranní moči se v průměru významně neliší od obsahu ve vzorku celodenní moči. Ve zkoumaném souboru bylo nalezeno přibližně 50 % dětí s jódurií pod 100 μg/g kreatininu, tedy na úrovni signalizující nedostatečný příjem jodidů. Autoři považují za nutné sjednotit vyjadřování jódurie a přiklánějí se k názoru, že je správné ji korigovat na obsah kreatininu.
Keywords: moč; Iodine; jodidy; Humans; jod; Child; lidé; Female; fotometrie; kreatinin; mužské pohlaví; Male; dítě; Urine; Photometry; Iodides; ženské pohlaví; Creatinine