Zpracování, přenos a archivování obrazové a textové informace v neuroradiologii - Obenberger, Jiří; Seidl, Zdeněk (Lékař a technika, 1997)
Současná počítačová technika umožňuje nahradit klasický rentgenový snímek (analogový záznam) jeho flexibilnější a univerzálnější digitální verzí. Taje schopna uplatnit všechny své přednosti až v obrazových archivačních a komunikačních systémech PACS (Picture Archiving and Communication Systems). Článek uvádí definici systému, rámcové schéma a popis infrastruktury, která je založena napěti typech propojených počítačových systémů (radiologické zobrazovací systémy, počítače pro sběr dat, řídící počítače, databázové servery a zobrazovací pracovní stanice). Podrobněji je rozebíráno databázové schéma a zdůrazněny požádavky na standardizaci, otevřenou architekturu, bezpečnost a spolehlivost systému.
Keywords: Data Display; zobrazování dat; počítačové zpracování obrazu; Information Systems; Image Processing, Computer-Assisted; Radiology Information Systems; informační systémy; radiologické informační systémy