CT vedlejších nosních dutin a funkční endonazální endoskopická chirurgie - Markalous, Bohumil; Sobota, J; Charvát, F; Kouba, M (Česká radiologie, 1997)
Autoři informují o zkušenostech s vyšetřením téměř 3000 vedlejších nosních dutin CT a kolem 700 endoskopických endonazálních operací, při nichž postupovali podle obrazů CT, jež velmi dobře korelovaly s peroperačními nálezy. S rozvojem fyziologických poznatků, prakticky ověřených při funkční endonazální endoskopické chirurgii (FEECH) je získán nový pohled na diagnostiku a indikaci konzervativní i chirurgické léčby horních dýchacích cest. Klíčovou oblastí a centrem patologie VDN jsou delikátní struktury čichového labyrintu a ostiomeatální jednotky. Vznik těchto moderních přístupů je neodmyslitelný od rozvoje CT, které umožnilo detailní zobrazení kostních i měkkotkánových struktur. Práce popisuje koncepci FEECH, postup a indikace vyšetření CT vedlejších nosních dutin (VDN) v koronárni, axiální a sagitální rovině, limitované CT, HRCT, pooperační CT, CT-cisternografii a 3D CT. S rostoucí dosažitelnosti CT klesá význam konvenční skiagrafie, spolu s růstem nároků kliniků na diagnostickou hodnotu zobrazovacích metod. Diskutuje se klinický význam kostních anatomických variací a slizničních změn, včetně tzv. rizikových oblastí VDN, orbity a rinobáze, na něž upozorňují vyšetření CT. Cílenou individuální volbou vyšetření CT v úzké spolupráci radiodiagnostika a klinika se dosahuje optimální diagnostické výtěžnosti při minimální radiační zátěži nemocného a snížení ekonomických nákladů.
Keywords: endoskopie; Endoscopy; Sinusitis; Nasal Cavity; sinusitida; nosní dutina; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie