Protokol léčebného postupu u nemocných s ARDS na lůžkovém oddělení KAR v Hradci Králové - Dostál, Pavel; Pařízková, R; Černý, Vladimír (Anesteziologie a neodkladná péče, 1997)
Akutní respirační distress syndrom ARDS představuje již více než dvě desetiletí závažný klinický problém u nemocných v kritickém stavu. Předpokladem dosažení dobrých výsledků při léčbě nemocných s ARDS je, dle našeho názoru, vytvořeni institucionálního konsensuálního protokolu — standardu, upravujícího léčebný postup u těchto nemocných. Tento protokol formuluje základní zásady primárního zajištění nemocných s ARDS, ventilační a oxygenační podpory, monitorování, infuzní terapie, nutriční podpory, farmakoterapie, polohování, zajištění dýchacích cest a použití některých méně obvyklých technik podpory těchto nemocných, jako jsou aplikace oxidu dusnatého a použití mimotélnich eliminačních technik.
Keywords: Clinical Protocols; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; syndrom respirační tísně novorozenců; klinické protokoly